Guvernul a decis, săptămâna trecută, să modifice lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării. Printre acestea se regăsesc și trei întreprinderi din partea de Nord a Republicii Moldova, care activează în domeniul energetic. Mai exact, este vorba despre SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord (100%), SA Furnizarea Energiei Electrice Nord (100%) și ÎS Nodul Hidroenergetic Costești.

SA  Rețelele Energetice de Distribuție Nord (RED-Nord) a fost creată în 1997, iar în 2017 a fost reorganizată prin fuziune cu SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord-Vest. Capitalul social al întreprinderii este de 281.762.936 lei, divizat în 12.268.964 acțiuni ordinare normative cu valoarea nominal de 20 lei fiecare. Capitalul propriu al societății era, la începutul anului 2019, de peste 1,67 miliarde de lei.

Principalele genuri de activitate sunt distribuția energiei electrice, construcția rețelelor de distribuție a energiei electrice, reparația capitală a transformatoarelor de putere și a motoarelor electrice, activități de proiectare pentru instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții. Societatea dispune de o rețea extinsă de distribuție, de o bază material vastă și are circa 500 mii de clienți, persoane fizice și juridice.

SA RED-Nord asigură distribuția a circa 30 la sută din energia electric utilizată în țară. În anul 2018, compania a înregistrat un profit net de 80,51 milioane de lei, iar dividentele achitate a fost de 28,89 milioane lei.

SA Furnizarea Energiei Electrice Nord a fost fondată în anul 2015 pentru implementrea Pachetului energetic 3, adică pentru a liberaliza piața și a separa operatorul de distribuție și cei de furnizare a energiei electrice. Potrivit autorităților, în ultima perioadă, veniturile companiei sunt în scădere din cauza neajustării la timp a tarifelor. Conform rezultatelor preliminare, exercițiul financiar pentru 2019 este negativ. Pierderile estimându-se la circa 100,8 milioane de lei. Totodată. Întreprinderea are datorii la furnizprii de energie electric de circa 80 milioane de lei.

ÎS Nordul Hidroenergetic Costești, din raionul Rîșcani este o întreprindere strategică. Principalul gen de activitate este producerea energiei electrice utilizând resursele regenerabile de apă din lacul de acumulare Costești-Stânca, care este proprietate exclusivă a statului.

În anul 2018, compania a avut un profit de 12,45 milioane de lei, iar jumătate din această sumă a fost achitată sub formă de dividente.