Republica Moldova a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul profesorilor turci, expulzați din țară. CtEDO a constatat violarea art.5.1 și 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul a cinci profesori, din cei șapte expulzați, și a acordat drept prejudiciu moral de 25.000 de euro pentru fiecare reclamant în parte.

Reclamanții au fost expulzați din Republica Moldova în luna septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți de către angajații Serviciului de Informații și Securitate și au fost expulzați în aceeași zi în Turcia. Aceștia au fost transportați de la Chișinău cu un charter închiriat de ”Air Moldova” de la compania armeană ”Taron Avia” și au ajuns pe un aeroport militar de lângă Istanbul, chiar dacă nu aveau la ei niciun act de identitate. 

Operațiunea de reținere a celor șapte cetățeni turci a demarat în dimineața zilei de 6 septembrie. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că ”șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indici că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Reclamanții au solicitat fiecare 50.000 de euro drept prejudiciu moral, sumă considerată de către Guvernul Republicii Moldova ca fiind execesivă. În final, CtEDO a stabilit să fie acordată suma de 25.000 de euro pentru fiecare reclamant. În total, este vorba de 125 de mii de euro.

Hotărârea integrală a CtEDO poate fi accesată aici.