Viceprim-ministru pentru digitalizare avem, prin urmare este timpul pentru a stabili domeniile de competență ale acestuia. Cancelaria de Stat a publicat, pentru consultări, proiectul unei hotărâri de Guvern în acest sens.

Potrivit documentului, viceprim-ministrul pentru digitalizare va coordona următoarele domenii de activitate:

  • inovarea sectorului public;
  • modernizarea serviciilor publice și a proceselor administrative;
  • aplicarea tehnologiei informației și a comunicațiilor în sectorul public;
  • dezvoltarea societății informaționale.

În subordinea vicepremierului se vor afla trei autorități publice, mai exact: Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Proiectul propus pentru consultări publice mai stabilește că viceprim-ministrul pentru digitalizare va avea competențe exclusive de a propune numirea în funcție a directorului și directorilor adjuncți a instituțiilor coordonate. Totodată, oficialul va avea competența de desemnare și revocare a membrilor consiliilor acestor instituții.

Amintim că funcția de viceprim-ministru pentru digitalizare a fost creată recent. În prezent, aceasta este ocupată de Iurie Țurcanu, care are o experiență de peste zece ani în guvernarea digitală, inclusiv în gestiunea proceselor de implementare a principalelor platforme digitale guvernamentale, modernizarea serviciilor publice prin reinginerie și digitizare.