Comunitatea de afaceri propune reglementarea muncii prin agent de muncă temporară. Mai exact, este vorba despre muncă temporară prestată de un salariat care a încheiat un contract individual cu un agent de muncă temporară (parte terță), dar care activează sub supravegherea şi conducerea unei alte companii. Informația a fost publicată de Consiliul economic pe lângă prim-ministru.

Reprezentanții comunității de afaceri spun că în țară activează companii care prestează astfel de servicii. Acestea angajează oameni în baza unor contracte individuale de muncă, după care îi pun la dispoziția companiilor care sunt în căutarea forței de muncă. Problema este că aceste relații noi de angajat-angajator nu sunt reglementate în Republica Moldova și lasă loc de abuz. Anume din aceste considerente comunitatea de afaceri îndeamnă statul să fie în pas cu dezvoltarea și necesitățile pieței muncii și propune transpunerea în legislația națională a Directivei 104 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de muncă temporară.

Acest model de angajare a existat și până la crearea Directivei în 2008, susțin reprezentanții business-ului. Parlamentul European și Consiliul UE au reacționat atunci, văzând că în mai multe țări membre se practică acest model și au creat o Directivă care să uniformizeze regulile în acest domeniu.

În condițiile țării noastre, această formă de angajare vine să scoată din umbră angajările informale, susțin experții prezenți la dezbateri. Printre statele care au recurs la această metodă sunt România și Federația Rusă.