Rezultatele Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor nu sunt recunoscute de prim-ministru, ministrul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul Maia Sandu a precizat că ”așa numitele decizii nu pot fi luate în serios”.

”Așa numita adunare generală a judecătorilor de astăzi s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM. Ca urmare, toate așa numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios”, a scris Maia Sandu. 

Mai mult, șefa Cabinetului de miniștri a precizat că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia, însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale.

”Cele întâmplate astăzi demonstrează încă o dată că auto-curățarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a mai precizat Maia Sandu. 

Și ministrul Justiției, Olesea Stamate, a scris pe Facebook că Adunarea Judecătorilor este o adevărată sfidare a legii, întrucât a fost organizată cu încălcarea normelor legale

”Judecătorii pot și trebuie să-și aleagă singuri organele de asigurare a independenței sistemului, însă acest lucru trebuie făcut în stricta conformitate cu normele legale. Or, ce fel de judecători avem daca ei sunt cei care dau exemplu cetățenilor că legile pot fi încălcate, ca interesul personal e mai presus de lege? Evenimentele din ultimele zile doar confirma necesitatea stringentă de continuare a reformei anunțate, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a precizat Olesea Stamate.

Și președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat pentru presă că deciziile Adunării sunt ilegale și nu ar avea efecte juridice. 

Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor a avut loc ieri, 27 septembrie. La ședință au participat peste 200 de judecători și s-a finalizat cu ridicarea mandatelor membrilor permanenți și supleanți în CSM. Noii membri ai CSM ar urma să fie aleși în data de 25 octombrie, într-o altă Adunare a Judecătorilor.

Amintim că, un grup de judecători, 87 la număr, au a depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. În data de 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus ca Inspecția Judiciară să verifice în ce mod au fost colectate semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea. Ulterior, a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea. CSM a refuzat din nou, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. CSM a contestat cu recurs hotărârea, iar CSJ a respins recursul.

În data de 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a emis actul administrativ individual în acest sens, și a stabilit ca Adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie. CSM a anunțat că urma să depună recurs.