Fiind printre cele mai expuse profesii, avocații, notarii, precum și executorii judecătorești ar putea fi tentați să își suspende activitatea, pe perioada stării de urgență. Totuși, riscul unei asemenea măsuri este major, întrucât Guvernul României a intervenit printr-o ordonanță prin care îi obligă pe aceștia să își continue prestarea serviciilor, cu riscul excluderii din profesie, în caz contrar, scrie avocatnet.ro.

Prin Ordonanța de urgență (OUG) nr. 29/2020 au fost instituite anumite măsuri cu caracter economic care au rolul de a ajuta entități aflate în impas și în dificultate din cauza crizei coronavirus.

Însă au fost instituite și măsuri ce obligă unele entități să continue prestarea serviciilor, din cauza importanței fundamentale a acestora. E vorba de avocați, notari și executori judecătorești. Conform OUG nr. 29/2020, aceștia ”sunt obligați ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară și a celorlalte măsuri de protecție și prevenție stabilite de autoritățile competente ca urmare a instituirii stării de urgență, măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității”.

Acolo unde este posibil, desfășurarea activității de acasă s-ar putea dovedi cea mai eficientă măsură, în acest context.

După aceea, legea mai prevede și o sancțiune pentru cei ce nu respectă asemenea măsuri: ”nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii”.

Vestea bună pentru aceste profesii este că OUG nr. 29/2020 a implementat și o serie de măsuri avantajoase, precum amânarea plății anumitor cheltuieli.