Un proiect de lege ce prevede reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav a fost adoptat cu votul final în Parlamentul României. Proiectul se află la a doua trecere prin Parlament, la prima adoptare fiind întors de Curtea Constituțională întrucât conținea o condiționare contrară legii fundamentale, scrie avocatnet.ro.

 ”Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare”, scrie în forma adoptată de deputați a proiectului de lege care trece acum a doua oară prin Parlament.

La prima formă adoptată, CCR a spus că e neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat.

Potrivit legii, pentru perioada septembrie 2021 - decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.