La peste 15 ani de la fapte, un tribunal olandez a condamnat marți Rusia, în apel, să plătească 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, astăzi dezmembrat.

Curtea de apel din Haga a anulat o decizie din 2016 favorabilă Rusiei, care contesta o decizie anterioară a Curții permanente de arbitraj (CPA) și care acorda foștilor acționari despăgubiri de 50 de miliarde de dolari.

Într-un comunicat, Curtea de apel a calificat decizia anterioară drept "incorectă" și a statuat că decizia inițială a CPA este "din nou în vigoare".

Rusia a anunțat imediat că va contesta decizia.

Acuzată de foștii acționari că a orchestrat dezmembrarea Iukos din rațiuni politice, Rusia a fost condamnată în 2014 la despăgubiri de către CPA, jurisdicția internațională cu sediul la Haga, ceea ce puterea rusă a refuzat.

Apreciind că CPA nu avea competență să acorde această despăgubire, un tribunal olandez a anulat decizia în 2016, dar foștii acționari au contestat decizia.

Iukos a fost acuzată de Moscova de fraudă fiscală și escrocherie de mare amploare.

Compania, pe atunci primul producător de țiței din Rusia, a fost plasată în lichidare judiciară în august 2006.

Iukos a fost preluată în mare parte de grupul petrolier public Rosneft. Această companie, de talie modestă atunci, a devenit grație activelor grupului dezmembrat un gigant mondial.

Foștii acționari ai Iukos încearcă de atunci să obțină despăgubiri.

O piatră unghiulară a procesului a fost chestiunea competenței CPA, care s-a fondat pe Tratatul privind charta energiei (TCE), care protejează investițiile internaționale în proiecte energetice.

"Federația Rusiă a semnat TCE, dar nu l-a ratificat", a apreciat justiția olandeză în 2016.

În apel, judecătorii au afirmat însă că Rusia avea obligația să aplice tratatul cu excepția faptului dacă nu contravine legii ruse, ori "curtea estimează că nu a avut loc o încălcare a legii rusești".

Sursa: hotnews.ro