Agenția spațială Roscosmos și Academia Rusă de Științe (ACR) consideră necesară începerea instruirii unor juriști care să poată apăra interesele Rusiei în cazul unor dispute teritoriale pe Lună.

”Considerăm esențială dezvoltarea unui plan de asistență juridică pentru apărarea intereselor Rusiei în potențiale dispute teritoriale și însărcinarea universităților cu pregătirea numărului necesar de specialiști în dreptul spațiului”, se arată într-un document oficial, scrie profit.ro.

Aceste recomandări au fost adoptate în noiembrie anul trecut, la o reuniune comună a Roscosmos și ACR dedicată Programului Național de Cercetare și Cucerire a Lunii. Fostul director al Institutului de Tehnologii Spațiale, Ghennadi Raihunov, a justificat necesitatea instruirii unor experți juridici în drept spațial prin faptul că, în ultimii ani, unele companii ale altor state își revendică teritorii și resurse selenare. ”Comercianți americani și din alte state au încercat și încearcă să vândă loturi pe Lună. Pentru acest lucru trebuie să existe un răspuns din punct de vedere juridic” a declarat Raihunov. El a menționat, totodată, chestiunea extracției mineralelor de pe Lună și problema modului de a reacționa înainte de revendicarea unor astfel de operațiuni, conchizând că există o mulțime de aspecte nereglementate.