Din 1 ianuarie, salariile angajaților din sectorul bugetar se vor calcula aplicând valoarea de referință în mărime de 1.800 de lei, mai mare cu 100 lei decât valoarea aplicată în prezent. Norma este stabilită în proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2022, aprobat de Guvern.

Totodată, va crește și valoarea de referință aplicată prin derogare unor categorii de salariați. Mai exact:

  • 1.400 lei, în loc de 1.300 lei se va aplica pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităţilor/instituţiilor finanţate de la bugetul de stat, cu excepţia judecătorilor, a procurorilor, a inspectorilor-judecători, a secretarului general al Guvernului, a secretarilor de stat, a șefilor şi șefilor adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, a consilierilor pentru soluționarea contestațiilor;
  • 1.900 lei, în loc de 1.800 lei pentru personalul didactic, ştiinţifico-didactic şi personalul de conducere din cadrul instituţiilor de învăţământ, conducătorii (directori şi directori adjuncți) instituţiilor de educaţie timpurie, de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic, directorii/directorii adjuncți ai altor instituţii de învăţământ decât cele de educaţie timpurie, de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic; pentru personalul care, conform anexelor la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se încadrează în clasele de salarizare de la 1 până la 25; corpul de subofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; efectivul de soldaţi şi sergenţi din cadrul Ministerului Apărării și consilierii pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor, inclusiv directorul general şi directorul general adjunct.

Neschimbate vor rămâne, însă, salariile pentru personalul și conducerea Serviciului Protecţie şi Pază de Stat. Valoarea de referință va fi, și în 2022, în sumă de două mii de lei. La fel fără schimbări este și valoarea de referință de 2.500 stabilită pentru calcularea salariilor primite de judecători (cu excepţia judecătorilor din cadrul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Supreme de Justiţie), procurori, inspectori-judecători, inspectori din cadrul Inspecţiei procurorilor, personalul, inclusiv cu funcţii de demnitate publică, din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate, al Centrului Naţional Anticorupţie, al Autorităţii Naţionale de Integritate şi al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, personalul, inclusiv cu funcţii publice de conducere, din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile.

Judecătorii din cadrul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curţii Supreme de Justiţie vor avea salariu calculat cu aplicarea valorii de referință de 2.600 lei, ca și în prezent.

Proiectul Bugetului de Stat urmează să fie transmis Parlamentului pentru votare. Documentul urmează să intre în vigoare în data de 1 ianuarie 2022.