Un angajat dintr-o Primărie din raionul Florești a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru că nu a putut justifica averea de peste 2 milioane de lei. Instituția a emis act de constatare pe numele funcționarului.

În cadrul controlului averii, inițiat în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a constatat o diferență substanțială și deținerea averii nejustificative în mărime de peste 2,4 milioane de lei. Această sumă a fost generată de procurările efectuate de către funcționar în anul 2019. Mai exact, acesta a achiziționat un automobil de model Toyota Land Crusier Prado 150, două apartamente în capitală cu un loc de parcare și un imobil nelocativ, situat în Chișinău.

Funcționarul a beneficiat de dreptul de a prezenta informații justificative pentru a combate eventuala diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate pe perioada deținerii funcției publice. Acesta a invocat că suma provine din două contracte de împrumut pe care le-a încheiat cu copiii săi, în calitate de cetățeni români. Totuși, inspectorul de integritate a depistat unele circumstanțe dubioase în privința celor două contracte de împrumut. Analizând declarațiile anuale de avere și interese personale, inspectorul a observat că subiectul a omis să indice informațiile despre sumele contractate sub formă de împrumut din anul 2019. Ulterior, datele au fost incluse în următoarea declarație anuală, în încercarea de a justifica cheltuielile nejustificate. Inspectorul de integritate a solicitat de la funcționar actele confirmative despre cele două împrumuturi, însă subiectul a prezentat contractele fără autentificarea acestora, cu modificarea sumei contractate și cu semnături olografice rectificate.

Pe acest caz a fost sesizată și Procuratura Generală pentru existența bănuielii rezonabile de evaziune fiscală a persoanelor fizice. Totodată, un denunț a fost expediat și către Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal în privința funcționarului și copiilor acestuia, care la intrarea în Republica Moldova nu au declarat introducerea mijloacelor financiare.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, funcționarul riscă șă își piardă funcția și va fi decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică  pentru o perioadă de trei ani, urmând să fie inclus în Registrul public al Interdicțiilor.