Sanatoriul ”Moldova” din Odesa a revenit în prorietatea țării după ce o instanță din Ucraina a anulat înregistrarea acestei proprietăți pe numele companiei ”SDY-INVEST GRUP” SRL. Decizia însă nu este definitivă.

În 2008, compania respectivă a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a sanatorului cu Agenția Proprietăți Publice din Moldova în cadrul unui program de privatizare.

Însă, ”SDY-INVEST GRUP” SRL a achitat doar jumătate din suma contractului și cu toate acestea a început să înregistreze dreptul său de proprietate asupra sanatoriului cu ajutorul unor decizii a instanțelor ucrainene.

Ulterior au urmat mai multe tranzacții de re-vânzare, iar ultimul proprietar al sanatoriului a devenit compania ”Сенвилиа-инвест Украина” (”Senvilia-Invest Ucraina”). Aceasta intenționa să construiască blocuri multietajate pe cele cinci hectare ale acestei proprietăți, însă sub presiunea unui scandal internațional nu a demarat lucrările.

Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a formulat un apel împotriva deciziei Instanței din Odessa din 21 iulie 2010, menționând că acest litigiu nu cădea sub jurisdicția acestei instanțe și că orice litigii privind îndeplinirea contractului de vânzare a sanatoriului trebuiau să fie judecate doar în instanțele din Republica Moldova. Instanța de apel nu a fost de acord cu această afirmație, însă alte argumente ale Cancelariei au fost acceptate.

Mai întâi de toate, având în vedere că ”SDY-INVEST GRUP” SRL a achitat doar jumătate din sumă, aceasta nu a obținut dreptul de proprietate asupra obiectului litigios. În 2011, Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a anulat decizia de privatizare a sanatoriului ”Moldova”, iar acesta a fost inclus repetat în lista obiectelor supuse privatizării.

Ulterior, potrivit legislației naționale privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, până la achitarea integral a obiectului privatizării și îndeplinirea deplină a obligațiilor posta-privatizare conforma contractului de vânzare-cumpărare, cumpărătorul nu avea dreptul, fără acordul scris al vânzătorului, să vândă sau prin oricare modalitate să înstrăineze sau transfere obiectului contractului.

Instanța de apel a subliniat că instanța de fond din Odesa s-a limitat la luarea deciziei de scoaterea din contextual contractului a condiției că dreptul de proprietate asupra complexului integral îi revine ”SDY-INVEST GRUP” SRL din momentul semnării actului de predare-primire, însă magistrații nu au anaizat systemic prevederile contractului. Totodată, prin achiziționarea sanatoriului, noul proprietar s-a obligat să plătească și împrumuturile de la două bănci. Nici această obligație nu a fost respectată de cumpărător.

Astfel, instanța de apel din Ucraina a anulat decizia instanței de fond din 2010. Potrivit deciziei, ”SDY-INVEST GRUP” SRL urmează să întoarcă Cancelariei de Stat din Moldova activele și bunurile imobile ale sanatoriului, dar și să achite 38.250 de hrivne (26.159 lei) cu titlu de taxe judiciare.

Totuși, ”SDY-INVEST GRUP” SRL are dreptul de a se adresa și instanței supreme din Ucraina, care va putea da o decizie definitive în acest litigiu.

Sursa: verhovenstvo.com