Șoferii care depășesc cu peste 40 km/h viteza de circulație admisă pe un anumit sector de drum ar putea sancționați mai dur. Aceștia ar putea fi privați de dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă, chiar după prima încălcare. Modificările la Codul contravențional se regăsesc într-un proiect transmis Guvernului pentru examinare.

În prezent toți șoferii care depășesc viteza admisibilă de circulație cu 40 km/h sau mai mult sunt sancționați la fel, cu amendă de la 30 la 36 de unităţi convenţionale și cinci puncte de penalizare. Conform proiectului, din anul 2022, vor apărea noi divizări după nivelul de depășire a vitezei limite, dar și sancțiunea de suspendare a dreptul special de a conduce mijloace de transport. Mai exact, se propune ca:

  • depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră să se sancționează cu amendă de la 30 la 36 unități convenționale, cu aplicarea a cinci puncte de penalizare și cu suspendarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile;
  • depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră să se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, cu aplicarea a șase puncte de penalizare și cu suspendarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 60 la 75 de zile;
  • depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 80 km/oră să se sancționează cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale, cu aplicarea a șapte puncte de penalizare și cu suspendarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 105 zile.

Săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii vitezei de circulație cu 40 – 60 km/h se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 unități convenționale, cu aplicarea a șase puncte de penalizare și cu suspendarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 120 de zile. Totodată, dacă pe parcursul unui an șoferul va depeși, repetat, viteza admisă cu mai mult de 60 km/h, atunci va primi amendă de la 150 la 200 unități convenționale, cu suspendarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 150 la 180 de zile.

Sancțiunile pentru depășirea cu mai puțin de 40 km/h a vitezei admise rămân aceleași, mai exact:

  • amendă de la 12 la 18 unități convenționale cu aplicarea a trei punct de penalizare pentru depășirea de la 10 la 20 km/h;
  • amendă de la 18 la 24 unități convenționale cu aplicarea a patru punct de penalizare, pentru depășirea de la 20 la 40 km/h.

Amintim că, valoarea unității conveționale este de 50 lei.