În timp ce hitul ”Jerusalema” a făcut planeta să danseze datorită coregrafiilor publicate online pe reţelele sociale, casa de discuri Warner a revendicat drepturile de autor în Germania pentru difuzarea acestor clipuri realizate de amatori, scrie agerpres.ro

Cântecul DJ-ului sud-african Master KG, devenit graţie ritmului său antrenant o armă împotriva tristeţii într-un an marcat de pandemie, a inspirat ”provocarea de dans Jerusalema”. Mii de anonimi s-au filmat şi au distribuit pe reţelele sociale mici clipuri în care dansează pe această piesă.

În Germania, ca şi în alte părţi ale lumii, provocarea a fost pusă în aplicare de colegi din companii, administraţii sau spitale.

Inspirată din gospel şi concepută ca un fel de rugăciune pozitivă, piesa este interpretată în limba zulu de cântăreaţa Nomcebo Zikode.

În landul Renania de Nord-Westfalia din vestul Germaniei, serviciile Ministerului de Interne regional au avut surpriza neplăcută de a primi o factură ”grea” pentru prestaţiile mai multor unităţi de poliţie.

”Este exact că Ministerul de Interne a soluţionat revendicările Warner Music pentru mai multe secţii de poliţie în cadrul ”Jerusalema Challenge”, a declarat luni serviciul de presă pentru AFP, confirmând informaţiile publicate de media germane.

”Din motive contractuale”, ministerul nu a dorit să ofere mai multe detalii cu privire la sumele solicitate, calificate drept ”substanţiale” de presă.

Scrisori de atenţionare cu privire la drepturile de utilizare a melodiei au fost trimise de către gigantul american Warner Music către mai multe administraţii sau companii germane.

Warner Music Germania şi-a justificat demersul: ”Suntem încântaţi că fanii susţin ”Jerusalema”. Dar dacă organizaţiile din Germania folosesc piesa pentru a se promova, credem că trebuie să fie autorizate”, a spus un purtător de cuvânt. ”În aceste vremuri tulburi, este mai important ca niciodată ca artiştii să fie remuneraţi pentru muzica lor atunci când este utilizată de alţii pentru a-şi spori reputaţia”, potrivit Warner.