Parlamentul s-a răzgândit în privința judecătorilor pe care ar vrea să îi trimită la Curtea Constituțională. După ce Comisia juridică, numiri și imunități i-a desemnat pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu pentru numire în funcția de judecător la Curtea Constituțională, astăzi s-a anunțat că candidații Legislativului pentru aceste fotolii sunt Domnica Manole și Dumitru Pulbere sunt candidații Parlamentului. Numele noilor candidați se regăsesc într-un proiect de hotărâre înregistrat în Parlament.

Dumitru Pulbere a condus anterior instituția, fiind în prezent președintele Comisiei pentru constituționalitate și drepturile omului din cadrul Consiliului societății civile al președintelui Igor Dodon.

Al doilea candidat, Domnica Manole, a activat anterior în cadrul Curții de Apel Chișinău.

Precizăm că după anunțarea candidaților anteriori, Nicolae Eșanu și-a dat demisia din funcția de secretar de stat al Ministerului Justiției. În cazul lui Vladimir Grosu, acesta a fost selectat și ca potential candidat din partea Guvernului, urmând ca decizia finală să fie comunicată astăzi.

Menționăm că, inițial în concursul organizat de Parlament s-au înscris 23 de candidați. Dacă Domnica Manole se regăsea în această listă, Dumitru Pulbere nu a candidat.

Precizăm că, Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM i-a desemnat în această funcție pe Eduard Ababei - și Serghei Țurcan.

Astăzi urmează să-și desemneze candidații și Guvernul.