Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu țările membre ale Uniunii Europene au fost afectate de pandemia COVID-19. Totuși, UE rămâne principalul partener economic al țării noastre. Datele au fost prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE, în perioada ianuarie-aprilie, au atins o valoare de 824,83 milioane dolari, deținând o cotă de circa 64,20%, cu 16,2% mai puțin în aceeași perioadă din 2019. Cu privire la importurile de mărfuri din țările UE, în perioada ianuarie-aprilie, acestea s-au cifrat la 1,65 miliarde dolari, constituind o pondere de 47,11 %, cu 12,2% mai puțin față de aceeași perioadă din 2019.

Principalii parteneri comerciali ai Republici Moldova sunt România, Germania, Italia și Polonia. Întâietatea este deținută de România cu o pondere de 24,61% la export și de 12,43% din import.

Conform datelor, în perioada de referință, exporturile de produse industriale sunt mai mari față de cele agro-alimentare, cu un coraport de 79% la 21%, acestea concentrându-se preponderent pe sectoarele de producere a cablurilor, tapițerii auto și articole textile. În ceea ce privește exportul de produse agricole pe piața UE, la solicitarea mediului de afaceri, Republica Moldova a negociat majorarea contingentelor tarifare fără taxe pentru exportul strugurilor de masă și prune, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe. De asemenea, au fost majorate pragurile de declanșare a mecanismului  anti-eludare pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate.