Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) de construcție a penitenciarului din Chișinău a lansat astăzi concursul pentru selectarea și contractarea companiei de construcție care va construi viitorul penitenciar din Chișinău.

Anunțul privind demararea concursului, care este unul internațional, a fost publicat în Monitorul Oficial și urmează a fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Licitația este deschisă  atât companiilor naționale, cât și internaționale. Termenul limită de depunere a ofertelor este 13 mai, ora 10.00 (ora locală).

Ulterior licitației, UIP, care a elaborat caietul de sarcini și pachetul documentelor de licitație, va evalua ofertele primite, va adjudeca și va semna contractul pentru executarea lucrărilor de construcție a noului penitenciar din Chișinău.

Schița de proiect a penitenciarului a fost deja elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale, proiectul de execuție fiind dezvoltat de către compania de proiectare națională.

Perioada lucrărilor de construcție este estimată să dureze 36 luni.

Amintim că, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute circa 160 milioane de lei pentru proiectul ”Construcţia penitenciarului din municipiul Chişinău”. Din această sumă, 14,5 milioane sunt bani din bugetul național, iar peste 145 de milioane de lei provin din resurse externe. Pentru același proiect, în 2018 au fost alocate 139,6 de milioane de lei.

Potrivit schiței de proiect a noului penitenciar din Chișinău, acesta va fi format din cinci compartimente funcționale separate. Instituția va avea un bloc rezidențial, unul pentru transfer, unul pentru asigurarea serviciilor medicale secundare, precum și zona de intrare și cea administrativă. De asemenea, vor fi construite două parcări, una pentru angajații instituției și alta pentru vizitatori.

Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, pe un teren de 36 de hectare. Construcția noului penitenciar a fost ”dictată” de multiplele condamnări ale Moldovei la CtEDO, pentru condiții inumane și lipsa asistenței medicale adecvate în penitenciare. Cum va arată noua închisoare, vedeți aici.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – în jur 12 mii de persoane anual.