De la începutul acestui an, antreprenorii care exportă mărfuri de origine preferențială a Republicii Moldova în Norvegia și Elveția pot beneficia de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor. Mai exact, aceștia au posibilitatea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații, aplicată pe un document comercial.

De această facilitate urmează să beneficieze agenții economici care solicită înregistrarea în Sistemul informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System).

Noua procedură are următoarele avantaje: eliminarea termenului de până la trei zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării și eliberării a acestuia, dar și limitarea contactului direct cu factorul uman.

Serviciul Vamal îndeamnă exportatorii să solicite înregistrarea în Sistemul REX, prin depunerea unei cereri.

Totodată, atenționează că, începând cu 1 iulie 2020, la exportul mărfurilor din Republica Moldova cu origine preferențială, Elveția și Norvegia nu vor mai acorda preferințe în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.