Un sistem complex de schimb de date care va permite trasabilitatea mărfurilor în circuitul regional între satele părți ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) va fi dezvoltat pentru Serviciul Vamal și alte autorități care eliberează acte permisive în cadrul comerțului transfrontalier.

Potrivit Serviciului Vamal, sistemul SEED+ va fi utilizat pentru a transmite informații în prealabil despre transporturile de mărfuri către toate agențiile implicate în verificarea acestora, astfel fiind accelerat procesul de vămuire, ceea ce va contribui la facilitarea comerțului între țările părți CEFTA.

De asemenea, noul sistem de schimb de date va include și un modul AEO, care va permite recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați între Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia și UNMIK Kosovo (statele părți CEFTA). Recunoașterea reciprocă va spori siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și va facilita schimburile comerciale.

Adițional, odată cu implementarea sistemului informațional, Serviciul Vamal va prelua și aplica Strategia comună de management al riscurilor, care prevede elaborarea unor profile de risc comune între autoritățile vamale ale statelor părți și schimbul de date în prealabil pe acest segment prin intermediul SEED+. Modulul de management al riscurilor va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la  prevenirea și combaterea fraudelor vamale.

Bugetul proiectului este de 350.000 de euro, dintre care 250.000 euro reprezintă finanțarea acordată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 100.000 euro constituie contribuția Guvernului Republicii Moldova.