Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova consideră că Legea care reglementează munca zilierilor conține mai multe carențe, iar adoptarea și intrarea în vigoarea a acestei legi s-a dovedit a fi prematură.

Concluzia sindicatelor are la bază studiul ”Analiza impactului Legii nr.22 din 23.02. 2018 (Legea zilierilor) asupra garanțiilor sociale ale zilierilor din sectorul agrar”. Studiul a arătat că documentul are mai multe carențe și ar putea să aibă un impact negativ asupra mai multor categorii vulnerabile de lucrători, precum persoanele angajate în baza contractului individual de muncă pentru lucrări sezoniere, persoanele cu dizabilități severe sau accentuate, persoanele în vârstă de până la 18 ani sau cele cu obligații familiale etc.

De asemenea, legea ar limita substanțial drepturile zilierilor la repausul zilnic, la repausul săptămânal, zile de sărbătoare nelucrătoare, pauza de masă, pauzele pentru alimentarea copilului.

Actul legislativ exclude și acordarea concediului anual plătit, concediilor de odihnă anuale suplimentare, concediului de maternitate, concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, concediului medical plătit, concediilor de studii, protecției în cazul accidentelor, precum și alte garanții stipulate în Codul Munci.

Pe de altă parte, unii reprezentanți ai sindicatelor consideră că studiul care a stat la baza acestor concluzii reprezintă o analiză precoce a impactului Legii zilierilor asupra activității lucrătorilor care prestează munci ocazionale.

În acest sens s-a notat că, Confederația Națională a Sindicatelor optează pentru un alt mecanism de reglementare a muncii zilierilor, care se aplică în Uniunea Europeană și anume voucher-ul, un document eliberat de autoritatea publică locală contra unei sume de bani, pe care posesorul îl prezintă angajatorului și la realizarea unui anumit volum de muncă, lucrătorul ridică o anumită sumă de bani de la primărie. Potrivit instituției, utilizarea unui asemenea instrument contribuie la excluderea evaziunii fiscale.

Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional a intrat în vigoare în luna septembrie 2018. Documentul reglemetează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu se semnează contracte individuale de muncă, fiind suficient doar acordul de voință al părților.

Remunerarea stabilită pentru o zi de lucru a zilierului, adică pentru opt ore, nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră în sectorul real, care în acest an, este de 15,44 lei pe oră.