Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-a arătat îngrijorată de declarațiile de politici fiscale preconizate de a fi realizate de către Ministerul Finanțelor în special, de anularea facilităților la utilizarea tichetelor de masă.

Sindicatele consideră această inițiativă similară anulării Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Instituția menționează interesul pentru utilizarea acestui mecanism de susținere a salariaților și asigurarea unui mod de viață sănătos și susține că nu poate fi argumentată prin risc de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă are loc oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca ”salarii în plic”.

Potrivit instituției, tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicații. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forței de muncă și ar fi transformat Moldova într-o destinație mai puțin atractivă pentru astfel de industrii.

Sindicatele și-au exprimat revolta că o problemă atât de importantă pentru mii de salariați (mai mult de 50 mii de persoane, inclusiv peste 100 mii de persoane, dacă e vorba de familiile acestora), care deja se folosesc de tichetele de masă și apreciază foarte pozitiv acest lucru, nu a fost discutată cu aceștia, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective de comun cu Patronatele și Sindicatele.

Instituția a menționat că rulajul tichetelor de masă în Moldova este la nivel de 120 mln. de lei, iar în sistemul tichetelor de masă au intrat un număr de circa 1.300 de comercianți. Practica internațională arată că fiecare 25 utilizatori de tichete de masă conduc la crearea unui loc de muncă, ceea ce ar însemna mii de locuri de muncă noi create ca urmare a implementării tichetelor de masă.

În contextul acestor constatări, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a venit cu mai multe solicitări:

  • să fie cât mai rapid convocată ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru a examina problema în cauză;
  • solicitare oficială către Ministerul Finanțelor de a prezenta CNSM probele ce țin de tichetele de masă și că nu sunt bune pentru folosirea în Republica Moldova, precum și argumentele FMI;
  • apel către membrii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova să examineze propunerile Guvernului privind anularea tichetelor de masă, să-și expună oficial poziția organizațiile primare sindicale prin scrisori, demersuri în adresa Guvernului.
  • adresare către Confederația Națională a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, partener social, să-și expună poziția vizavi de propunerile Ministerului Finanțelor.