Serviciul de Informații și Securitate (SIS) vrea comercializarea cartelelor SIM preplătite doar cu buletinul de identitate, însă mediul de afaceri susține că acest lucru este imposibil acum.

Mai exact, SIS propune ca  ”în cazul abonării la serviciile de comunicaţii electronice accesibile publicului şi/sau la servicii constând în furnizarea conexiunii (accesului) la o reţea publică de comunicaţii electronice, utilizatorii finali care solicită acest lucru vor încheia un contract în formă scrisă cu furnizorul de servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului şi/sau de conexiune (acces), care va conţine, într-o formă clară, inteligibilă şi uşor accesibilă, care va conține cel puțin informații privind identificarea abonatului și categoria serviciilor care se achiziționează”.

Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Asociația Investitorilor Străini și Asociația Businessului European, care reprezintă mediul de afaceri din Republica Moldova, au transmis comentarii comune asupra proiectului de lege pentru modificarea legii nr. 241/2007 privind comunicațiile electronice, expus spre consultări publice.

Mediul de afaceri nu susține respectiva inițiativă în redacția actuală.

”În primul rând, având în vedere că numărul actual de utilizatori prepaid depăşeşte 2 milioane, asigurarea practică a obligaţiei de înregistrare se impune ca fiind extrem de dificilă, punctele de vânzări ale operatorilor nefiind echipate pentru a asigura logistica înregistrării identităţii utilizatorilor. Această sarcină este şi mai dificilă în situaţia actuală în care operatorii sunt obligaţi să respecte măsurile de sănătate publică aplicabile unităţilor de comerţ în legătură cu pandemia COVID-19. Mai mult ca atât, implementarea acestei obligaţii ar putea genera un risc major de răspândire a acestei infecţii. Prin urmare, multe persoane vor rămâne fără conexiune și fără capacitatea de a comunica, în special în localităţile rurale în care nu există puncte de vânzări ale operatorilor”, se menționează în scrisoarea semnată de oamenii de afaceri.

Un alt argument al mediului de business este faptul că, cartelele preplătite sunt vândute de un număr foarte mare de comercianţi, mai mare decât al celor care se ocupă de vânzarea abonamentelor. Tocmai pentru fluidizarea comerţului cu cartele s-a ajuns la folosirea unor alţi distribuitori, pe lângă cei care încheie abonamente. Prin această obligaţie vor fi create riscuri semnificative pentru scurgerea sau pierderea datelor personale (şi pericole ulterioare, cum ar fi sustragerea identităţii). De asemenea, vor fi create premise pentru apariţia unei ”pieţe negre” a cartelelor SIM.

Cheltuielile mari legate de asigurarea practică a obligaţiei de înregistrare ar putea fi eventual reflectate în tarifele percepute de la utilizatori, care se vor scumpi.

De remarcat că Comisia Europeană a refuzat să dea curs solicitării unor state membre ale Uniunii Europene privind impunerea unei obligaţii de înregistrare a utilizatorilor de cartele preplătite la nivel comunitar, constatând că nu a fost dovedită eficienţa acestor măsuri la nivel naţional.