Proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat, în prima lectură, de către deputați. Inițiativa prevede instituirea unei grile unice de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice. Conform proiectului, leafa primită de bugetari va fi formată din partea fixă și partea variabilă. Cea de-a doua parte a remunerării este o formă de stimulare suplimentară a angajatului și va fi stabilită în funcție de performanțele acestuia și de aspectele specifice ale muncii.

Inițiativa legislativă stabilește inclusiv salariile magistraților. De exemplu, judecătorul asistent de la Curtea Constituțională va avea un salariu de funcție egal cu 20.614 lei, iar judecătorul de la aceiași instanță va primi lunar câte 25.410 lei. În prezent, salariul de funcţie al judecătorului-asistent din cadrul Curţii Constituţionale este stabilit în cuantum de patru salarii medii pe economie, iar cel a judecătorului - în cuantum de cinci salarii medii pe economie. Conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu înregistrat anul trecut a fost de 5.697,1 de lei.

Totodată, președintele Curții Constituționale va fi remunerat cu un salariu de funcție de 33.000 de lei, fiind egal cu leafa președintele țării, speakerul parlamentului și prim-ministrul. În prezent, pentru funcția de conducere a Curții, președintele instanței, pe lângă salariul de bază egal cu cinci salarii medii pe economie, mai primește un bonus de 20 la sută. 

Menționâm că, autoritățile au spus că dacă leafa bugetarilor va fi micșorată în urma modificării sistemului de salarizare, aceștia vor primi pentru luna decembrie compensarea banilor pierduți. Din anul 2019, salariul de funcție al magistraților ar putea fi majorat.