În Republica Moldova urmează să fie realizat un sondaj în domeniul justiției. Acesta este organizat de către Comisia Europeană în parteneriat cu Banca Mondială.

Reprezentanții Băncii Mondiale sunt, zilele acestea, la Chișinău, pentru a consulta autoritățile despre ce aspecte și particularități naționale trebuie luate în considerare. În acest sens, urmează să aibă loc discuții cu reprezentanți ai diferitor structuri din sistemul judiciar,  inclusiv ai procuraturii, ai avocaților și ai mediului de afaceri.

Reprezentanții Ministerului Justiției afirmă că pentru a avea un sistem al justiției eficient și accesibil, care are ca prioritate calitatea serviciilor prestate cetățeanului sau justițiarului, trebuie ”atacate problemele și carențele din sistem. Acestea, la rândul lor, trebuie evaluate, măsurate. Tocmai în acest scop se efectuează sondaje, măsurări. Ulterior abia se întreprind acțiuni pentru îmbunătățirea situației”.

Particularitatea sondajului, care urmează a fi efectuat, constă în faptul că el se propune a fi unul general, de ansamblu, ce se va petrece o dată la trei - patru ani. Întrebările care urmează a fi puse vor fi stabilite conform situației existentă în domeniu la o anumită etapă de timp.