Persoanele cu funcţii de conducere în cadrul întreprinderilor cu activităţi în domeniul tehnologiei informaţiei şi specialiştii IT pot obține, în regim facilitat, permise de şedere provizorie în scop de muncă. Aceștia nu mai trebui meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Dreptul de şedere provizorie se acordă, la solicitare, pentru o perioadă de:

  • 4 ani – în cazul persoanelor cu funcții de răspundere;
  • 2 ani – în cazul specialiștilor în IT.

Totodată, această perioadă poate fi ulterior extinsă. Pentru a obține permisul de ședere, persoana trebuie să obțină avizul unei Comisii special create la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Documentul poate fi primit după ce se prezintă următoarele documente:

  • demersul privind intenția de a invita una sau mai multe persoane;
  • copia actelor de identitate ale persoanelor;
  • copia actelor de confirmare a calificării și/sau certificării persoanei;
  • acordul privind verificarea datelor cu caracter persoane.

Documentele se depun online, iar după obținerea avizului dosarul se transmite Biroului de Migrație și Azil, pentru a obține dreptul de ședere provizoriu. Măsura este aplicată în conformitate cu prevederile lit. l) alin. (2) al art. 3 din Legea cu privire la migraţia de muncă. Norma este în vigoare din septembrie 2017.

Conform informațiilor oferite de Moldova IT Park, până la mijlocul lunii noiembrie, 13 persoane au obținut, în regim facilitat, dreptul de ședere provizorie în țara noastră. Dintre acestea opt sunt manageri, iar cinci sunt specialiști în IT. Persoanele vin în Republica Moldova din Rusia, Marea Britanie, Germania, Belgia, Turcia, Austria, Australia, Olanda, Lituania și Franța.