Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat în ședința de astăzi concurs public pentru depunerea dosarelor la funcția de Procuror General.

Potrivit deciziei, candidații pot depune actele până în data de 10 septembrie la aparatul CSP.

În cadrul ședinței CSP, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a solicitat amânarea anunțării concursului pentru luna septembrie, pe motiv că ministerul examinează un proiect de lege privind modificarea condițiilor de accedere la șefia Procuraturii.

În prezent, conducerea Procuraturii este asigurată prin interimat de către Dumitru Robu, numit în această funcție la sfârșitul lunii iulie, la propunerea Parlamentului.

Candidatura lui Robu a fost propusă și votată de deputați, după ce Consiliul Superior al Procurorilor nu a putut să desemneze un candidat, din cauza lipsei cvorumului la ședința anunțată.

Robu a fost numit în baza unor prevederi legislative noi, intrate în vigoare recent, care stabilesc că Procurorul general interimar este numit de președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Dacă CSP nu reușește să propună nicio o persoană, o face Parlamentul cu avizul CSP. În cazul lui Dumitru Robu, avizul CSP a fost pozitiv.

Anterior, procedura de numire a procurorului general interimar nu era reglementată.