Antreprenorii migranți și rudele acestora au creat în Republica Moldova 28 de întreprinderi noi prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1. Aceștia vor primi finanțare nerambursabilă de până la 250.000 de lei fiecare. Banii sunt oferiți din bugetul de stat și finanțările Uniunii Europene, după principiul un leu investit din remitențe este supliminit cu un leu oferit ca grant.

În total, proprietarii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă din partea statului în sumă totală de 6,73 milioane de lei. Conform autorităților, noile companii urmează să facă investiții cumulative în economia națională de circa 17 milioane de lei și vor crea aproximativ 70 de locuri de muncă, în 17 raioane.

Din numărul total de beneficiari, 20 activează în agricultură, alte șase întreprinderi își vor desfășura activitatea în domeniul prestării serviciilor, iar două, în industrie. Totodată, nouă dintre companii sunt inițiate sau administrate de femei, iar șapte vor fi gestionate de tineri.

De la începutul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au fost aprobate 65 de proiecte investiționale. În anul 2019 pentru implementarea programului în bugetul de stat sunt planificate 40 milioane de lei. Totodată, pentru perioada 1 iunie 2019 - 31 mai 2020, Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale, va acorda adițional 15 milioane de lei.