Parlamentul a instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Proiectul a fost votat în două lecturi la ultima ședință din sesiunea parlamentară.

Potrivit prevederilor, se instituie moratoriu, pentru o perioadă de patru luni, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Moratoriul ar putea fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni.

Cererile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare.

Menționăm că, normele legale spun că cetățenia Republicii Moldova poate fi acordat cetățenilor străini sau apatrizi (solicitant principal) care au o bună reputație economică și financiară, nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului. De asemenea, persoana trebuie să contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat și menține, pentru o perioadă de 60 de luni, investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern. Sumele prevăzute sunt de minimum 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puţin 250 de mii de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Potrivit Decretelor publicate în Monitorul Oficial, până în prezent, două persoane ar fi beneficiat de acordarea cetățeniei prin investiție. Numele acestora nu a fost făcut public.

Amintim că, recent presa străină a scris recent că investitorii care cumpără o proprietate în valoare de peste 5 milioane de euro, în proiectul Heart of Europe al dezvoltatorului din Emiratele Arabe Unite Kleindienst Group se califică automat pentru cetățenia Republicii Moldova.

Totodată, menționăm că în Parlament este înregistrat un proiect de lege privind anularea cetățeniei prin investiții. Autorii spun că această normă poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea țării și pentru siguranța cetățenilor. Potrivit deputaților, de cetățenia Moldovei, în baza acestor prevederi, pot beneficia și persoane cu trecut dubios din alte state.