Consolidarea independenței și administrării sistemului judecătoresc și procuraturii este unul dintre obiectivele strategice ale proiectului Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru anii 2019-2022.

Potrivit autorilor, percepția care planează în prezent în societate că unele verdicte sunt emise de judecători sub presiunea anumitor factori, erodează autoritatea puterii judecătorești.

Astfel, autorii menționează în proiect că în scopul sporirii gradului de independență al judecătorilor, excluderii factorului politic care determină cariera acestora, dar și consolidării capacităților instituționale ale autorității de administrare judecătorească, segmentele care vor constitui o prioritate pentru noua Strategie și care implică modificări de ordin constituțional țin de:

  • statutul, numirea, promovarea și imunitatea judecătorului;
  • finanțarea sistemului judecătoresc;
  • componenţa, competenţele și mandatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Totodată este menționat că menținerea independenței și prestigiului justiției nu se poate face doar prin măsuri de ordin legislativ și este necesar ca corpul judecătorilor, prin acțiuni ferme, să lupte pentru propria independență.

În același timp, în proiect se notează că CSM trebuie să denunțe public amenințările la adresa sistemului în general și a independenței fiecărui judecător în particular, prin elucidarea provocărilor cu care se confruntă sistemul judecătoresc.

O altă problemă semnalată în proiect este instituirea echilibrului între numărul judecătorilor și sarcina în continuă crește a activității acestora. Potrivit autorilor, nici instituția rezervei judecătorilor nu soluționează problema posturilor temporar vacante de judecători.

Este menționată și necesitatea fortificării capacităților Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a activității colegiilor sale, prin abordări similare cu cele ale CSM în raport cu membrii desemnați din oficiu. Autorii susțin că urmează a fi revăzut conceptul de funcționare a unor mecanisme care în prezent nu constituie parte structurală a CSP (ex. Inspecția procurorilor, modul de întocmire și păstrare a dosarelor).

Potrivit proiectului de Strategie, în următorii trei ani ar putea fi modificate și unele condiții de accedere în funcția de judecător și procuror. Autorii menționează în acest sens eliminarea dublului standard aplicabil în privința aceleiași condiții de a candida la funcția de judecător în baza vechimii în muncă (5 ani sau 7 ani experiență în specialitățile juridice) pentru a se asigura stabilitatea, coerența și previzibilitatea procedurilor stabilite.

În document se propun următoarele domenii de intervenție pentru consolidarea independenței și administrării sistemului judecătoresc și procuraturii:

  • modificarea Constituției în partea ce ține de asigurarea independenței judecătorilor, precum și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii;
  • asigurarea instanțelor judecătorești cu numărul necesar de judecători și personal auxiliar;
  • uniformizarea modalităților de acces în funcția de judecător;
  • sporirea independenței procesuale a procurorilor;
  • fortificarea capacităților Consiliului Superior al Procuraturii;
  • asigurarea numirii persoanelor în funcțiile de conducere ale instanțelor judecătorești și ale procuraturii de către organele administrative (CSM și CSP).

Rezultatele scontate ale acestor măsuri sunt:

  • independența judecătorilor și a procurorilor asigurată;
  • eficiența activității instanțelor judecătorești și a procuraturii asigurată;
  • capacitățile instituționale ale autorităților de administrare judecătorească și a procuraturii fortificate.