Jumătate dintre persoanele care își caută un nou loc de muncă ar renunța la 11,7% din salariu, în medie, dacă ar primi o flexibilitate mai mare a programului de lucru. Totodată, peste o treime dintre acestea ar ceda din salariu în schimbul unor programe de învățare și îmbunătățire a competențelor. Angajații care lucrează în domeniul tehnologiei ar renunța chiar la un procent mai mare din salariu, respectiv 12,4%, pentru aceste cerințe. Datele au fost obțiunute într-un studiu recent făcut de PwC US, scrie profit.ro.

”Compensația financiară este, tradițional, pe primul loc atunci când o persoană căuta un loc de muncă. Totuși, în ultima vreme, se observă, la nivel global, tendința de a renunța la o parte din remunerație pentru un pachet de beneficii care cuprinde oportunități de formare și dezvoltare de tip upskilling sau flexibilitatea programului de lucru. Această preocupare a angajaților pentru programe de formare a devenit mai mare, recent, ca urmare a transformărilor extrem de rapide generate de noile tehnologii, cu impact major inclusiv asupra forței de muncă. Astfel, mulți angajați conștientizează că trebuie să își îmbunătățească abilitățile digitale și nu numai, pentru a rămâne competitivi pe piața muncii”, spun reprezentanții PwC.

De asemenea, reputația angajatorului și experiența pe care candidații o au pe parcursul procesului de recrutare sunt foarte importante în acceptarea unui job.