Persoanele care desfășoară sau intenționează să desfășoare afaceri în domeniul agriculturii vor primi subvenții mai mari din partea statului.

În ședința din 24 aprilie, Guvernul a aprobat majorarea sprijinului financiar acordat unui agricultor de la 3 la 5 milioane de lei pe an, iar pentru grupurile de producători - până la 7,5 milioane de lei.

Prevederile aprobate vizează modul de repartizare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural și au drept scop să asigure o utilizare mai eficientă a mijloacelor financiare prin direcționarea acestora către domenii cu valoare adăugată înaltă.

Autoritățile mizează pe faptul că majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau unui grup de producători va crea premisele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii de post recoltare și va crește posibilitățile de accesare a noilor piețe de desfacere. 

De asemenea, prin această majorare proiectul, autoritățile doresc să contribuie la consolidarea grupurilor de producători, la motivarea creării grupurilor noi, la stimularea exporturilor, precum și la creşterea calităţii produselor.

Majorările vizează în special subvenţiile în ramurile cu un impact sporit în agricultură - afaceri în sectorul pomicol și viticol.

Totodată, sunt încurajate și investițiile în dezvoltarea sectorului zootehnic pentru creșterea cantitativă, dar și calitativă a volumului de lapte produs în Moldova, precum și pentru obținerea dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne, ouă de pasăre, dar și produse avicole.