Valoarea creditelor nebancare și a leasingului financiar acordate în trimestru trei a fost de 2,9 miliarde lei. Indicatorul este în scădere cu 6,2 al sută față de perioada similară a anului precedent. Datele au fost publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Ținând cont de structura sectorială a creditelor acordate, 0,2 mlrd lei au fost acordate de către sectorul asociațiilor de economii și împrumut (AEÎ), în scădere cu 10,25%, și 2,7 mlrd lei de către sectorul organizațiilor de creditare nebancară (OCN) sau cu 5,9% mai puțin decât în trimestrul similar al anului precedent.

Potrivit autorităților, unul dintre motivele de bază care a condiționat descreșterea creditelor acordate a fost intrarea în vigoare, în data de 1 septembrie, a Regulamentului privind cerințele de creditare responsabilă aplicate organizațiilor de creditare nebancară, care stabilește criterii exprese aferente modului de evaluare a bonității consumatorului în scopul neadmiterii supraîndatorării acestuia.

Soldul creditelor nebancare, inclusiv leasingul financiar, acordate de sectorul OCN și AEÎ a însumat, la sfârșitul lunii septembrie, 14,1 miliarde lei, în creștere cu 17,6 la sută, față de aceeași perioadă a anului 2021. În structura portofoliului de credite, 13 miliarde lei au fost oferite de sectorul OCN și 1,1 miliarde lei, de către AEÎ.

În ansamblu, la finele trimestrului III 2022, sectorul a furnizat credite la peste 430,3 mii persoane, valoarea medie a unui credit nebancar fiind de 32,8 mii lei.

Valoarea totală a activelor deținute de întreg sectorul de creditare nebancară (OCN și AEÎ) a înregistrat o creștere cu 2,2 miliarde lei, constituind peste 15,2 miliarde lei, la situația din 30 septembrie 2022. Astfel, activele deținute de OCN au însumat aproximativ 14 miliarde lei (+18,9%), iar volumul consolidat al activelor sectorului AEÎ a rămas la nivelul anului trecut și a alcătuit circa 1,2 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante (mai mari de 90 de zile) per sector OCN a înregistrat nivelul de 12,5%, în scădere cu 1,6 p.p, iar per sector AEÎ, 7,7%, în creștere cu 1,6 p.p. față de nivelul înregistrat la finele trimestrului III 2021.