Termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale rămâne cel de un an, după ce Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea unui avocat, ridicată în interesele clientei sale. Hotărârea Curții Constituționale a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Apărătorul solicitase Curții să declare neconstituționale prevederile art. 30, alin. (2) care stabilesc că ”Termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale este de un an”. Avocatul a menționat că aceste prevederi nu sunt necesare pentru bunăstarea economică și pentru asigurarea ordinii publice, și că sunt contrare Constituției.

Potrivit Curții, având în vedere pericolul social mai redus al contravenției, legislatorul a instituit termenul general de prescripţie al răspunderii contravenţionale de un an, un termen suficient pentru ca autoritățile competente să sancționeze contravențiile.

Pentru a declara inadmisibilitatea sesizării, Curtea a mai arătat că, potrivit articolului 30 alin. (5) din Codul contravențional, termenul de prescripţie curge de la data săvârșirii contravenţiei şi până la data rămânerii definitive a hotărârii cu privire la cauza contravenţională. În acest sens, o eventuală incapacitate operațională a autorităților de a examina cauza contravențională din rațiuni administrative nu reprezintă o problemă de drept constituțional.

Având în vedere inadmisibilitate sesizării, termenul de prescripție al răspunderii contravenționale râmâne cel de un an.