Termenul pentru valorile mobiliare de stat ar putea fi extins cu doi ani, de la 5 la 7 ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță, la o întrevedere cu reprezentanții băncilor comerciale.

De asemenea, autoritățile vor să diversifice mijloacele de comercializare a valorilor mobiliare de stat direct către persoanele fizice. Măsura reiese din Planul de activitate al Guvernului.

Pe parcursul anului 2019, Ministerul Finanțelor a organizat 49 de licitații a valorilor mobiliare de stat, în cadrul cărora a oferit pe piața primară, spre vânzare, valori mobiliare de stat în sumă de 11 miliarde lei. Totuși, cererea a fost superioară ofertei, spun autoritățile.

Prin urmare, au fost comercializate valori mobiliare de stat în sumă de 9 miliarde lei. Totodată au fost răscumpărate valori mobiliare de stat ajunse la scadență în perioada de referință în sumă de 8,9 miliarde lei.

Conform Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, pentru finanțarea deficitului bugetar sunt prevăzute mijloace bănești în sumă de 2 miliarde lei din contul operațiunilor cu valorile mobiliare de stat. Ministerul Finanțelor prognozează să comercializeze pe piața primară valori mobiliare de stat în sumă de 12 miliarde lei, precum și să răscumpere valori mobiliare de stat ajunse la scadență în valoare de 10 miliarde lei.