Vladimir Timofti revine la șefia Curții Supreme de Justiție. Începând cu ziua de mâine, acesta va exercita funcția de președinte interimar al instanței. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

Decizia a fost luată ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor efectuate la Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție, prin care președintele și vicepreședintele interimar al Curții Supreme de Justiție să fie desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Vladimir Timofti este magistrat în Republica Moldova din anul 1992. Și-a început cariera la Judecătoria militară din municipiul Chișinău, unde a exercitat inclusiv funcția de vicepreședinte al instanței pentru o perioadă de doi ani. Din anul 2003, Vladimir Timofti este judecător la Curtea Supremă de Justiție. Începând cu anul 2018, acesta exercită interimatul funcției de președinte al Colegiului penal al instanței.

Potrivit CV-ului publicat, până a deveni judecător în țara noastră, Vladimir Timofti a fost magistrat la Tribunalul militar din Kutaisi, Georgia, în perioada 1990 – 1992. În această funcție a fost numit imediat după absolvirea studiile de licență la Institutul Militar din Moscova, Federaţia Rusă.

Vladimir Timofti deține gradul superior de calificare al judecătorului, titlul onorific Veteran al sistemului judiciar și diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Anterior, Vladimir Timofti a exercitat interimatul funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție în perioada noiembrie 2019 – martie 2021. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de vicepreședinta CSJ, președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, Tamara Chișca-Doneva.

Amintim că, funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a rămas vacantă după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, recent, demisia lui Ion Druță din această funcție.