Pe lângă semnătura electronică, în curând documentele vor putea fi semnate aplicând sigiliul electronic. Un proiect de lege în acest sens a fost transmis deja Guvernului pentru examinare.

Potrivit documentului, vor fi introduse următoarele tipurile de sigilii electronice: simplu, avansat și calificat. Atât semnătura electronică simplă, cât și sigiliul electronic simplu se vor utiliza ca metodă de autentificare, fără a face trimitere exclusiv la semnatar.

Proiectul de lege mai specific că sigiliul electronic, indiferent de gradul de protecţie de care dispune, va produce efecte juridice şi este acceptată ca probă, inclusiv în cadrul procedurilor judiciare, chiar dacă:

  • se prezintă în formă electronică;
  • nu se bazează pe un certificat eliberat de un prestator servicii de încredere;
  • nu se bazează pe un certificat calificat al cheii publice;
  • nu este creată prin intermediul dispozitivului de creare a sigiliului electronic.

Semnătura electronică calificată și sigiliu electronic calificat vor beneficia de prezumția integrității datelor și a corectitudinii originii respectivelor date la care se referă semnătura sau sigiliul electronic calificat. Totuși, sigiliul electronic nu constituie mijloace de criptare a informaţiei.

Nu se va admite utilizarea sigiliului electronic simplu şi a sigiliului electronic avansate pentru:

  • semnarea documentelor electronice ce conţin informaţie atribuită la secretul de stat;
  • semnarea sau sigilarea documentelor electronice în raporturile juridice ale persoanelor juridice de drept public cu persoanele fizice şi cu persoanele juridice de drept privat.