În luna septembrie, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 148,47 milioane dolari, în creștere cu 48,1 la sută comparativ cu septembrie 2019.

Astfel, conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 47,3 la sută, din CSI - o pondere de 14,8 la sută și din restul lumii - o pondere de 37,9 la sută.

Transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice în septembrie au constituit 70,22 milioane dolari, în creștere cu 51 la sută comparativ cu septembrie 2019. Acest indicator este afectat de Brexit, deoarece ca rezultat al ieșirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în septembrie 2020 a fost cu 12,41 milioane dolari mai mic. Astfel, dacă comparăm cu volumul transferurilor din UE din septembrie 2019, din care excludem pe cele din Regatul Unit, constatăm o creștere de 77 la sută. De asemenea,  Brexit-ul a determinat  creșterea semnificativă a ponderii în total a transferurilor din alte state  cu 6,3 puncte procentuale.

Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei pe parcursul  perioadei ianuarie - septembrie, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,07 miliarde dolari, cu 18,5 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent (902,97  milioane dolari).