Serviciul Vamal inițiază procedura de implementare a unui sistem de programare a trecerii frontierei, similar sistemelor aplicate de mai multe țări europene, care va permite transportatorilor de mărfuri să-și rezerveze în prealabil timpul de traversare a frontierei.

Programarea traversării frontierei va fi posibiliă prin intermediul unei aplicații, începând cu cea de-a doua jumătate a anului. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile (calculator, tabletă, telefon).

La prima etapă, sistemul ar urma să fie aplicat în regim de testare la posturile ”Leușeni” și ”Sculeni”, care, în prezent, înregistrează cele mai multe traversări de autocamioane.

Potrivit Serviciului Vamal, rezervarea în prealabil a timpului de traversare a frontierei va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul.

Acest concept de gestionare a fluxurilor transfrontaliere urmează a fi propus spre implementare și autorităților omoloage din statele vecine, astfel încât formalitățile să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Serviciul Vamal a mai precizat că în curând va deveni funcțională aplicația TIR-EPD, care permite declararea prealabilă a tranzitului sub acoperirea carnetului TIR.

Ambele sisteme sunt sprijinite financiar de Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova (Programul RSM).