Comisia Națională a Pieței Financiare a dispus avizarea prin coordonare a tranzacției speciale de vânzare-cumpărare a 171.411 valori mobiliare emise de BC ”Banca de Finanțe și Comerț” SA, pentru înregistrare în condițiile legislației. Este vorba despre o tranzacție în care un acționar și-a vândut valorile mobiliare deținute. Alte detalii nu au fost oferite.

Amintim că, în luna februarie acțiuni ale SA ”Banca de Finanțe și Comerț” au fost vândute la Bursa de Valori a Moldovei. Potrivit datelor publicate, era vorba despre 16.500 hârtii de valoare, care au fost înstrăinate în două tranzacții. Acțiunile vândute atunci reprezintă circa 1,25 la sută din emisia totală a băncii. Prețul per acțiune, înregistrat, a fost de 159,52 lei. În total, pentru acțiunile vândute s-a încasat 2.632.080 lei.

Menționăm că, prețul de vânzare a acțiunilor băncilor a scăzut de la începutul anului. Spre exemplu, în data de 14 ianuarie au fost înregistrate trei tranzacții de vânzare a 4.422 hârtii de valoare la un preț de 199,4 lei per unitate. Asta deși la sfârșitul anului 2019, prețul per acțiune a fost de 260,66 lei. Inițial au fost expuse spre vânzare 475 478 de acţiuni ce aparțin FinComBank S.A., la prețul inițial de vânzare 260,66 de lei. Conform legislației în vigoare, în conformitate cu prevederile din art.521 al Legii privind activitatea băncilor și în temeiul Hotărârilor Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei nr.15 din 11.01.2019, nr.187 din 10.07.2019 și nr.283 din 08.11.2019, prețul inițial de vânzare a unei  acțiuni se diminuează conform procedurii stabilite de lege, prețul final fiind stabilit la momentul de vânzare-cumpărare a acțiunilor.     

Anterior, Guvernatorul Băncii Naționale a confirmat că există investitori interesați de acțiunile FinComBank. Aceștia erau, la sfârșitul anului trecut, în proces de așteptare a autorizației BNM.

În luna februarie a fost schimbată conducerea SA ”Banca de Finanțe și Comerț”. Victor Hvorostovschii a plecat de la conducerea băncii după 25 de ani. Funcția de preşedinte al Comitetului de Conducere a fost preluată de Aliona Levcă, care a deţinut anterior funcţiile de Director Financiar şi membrul Comitetului de Conducere.

Potrivit datelor prezentate de bancă, în prezent, nouă persoane dețin cote substanțiale în capitalul social al băncii. În listă nu se mai regăsește nici un membru al familiei Voronin.