Aproximativ 78 de mii de valori mobiliare ale BC Victoriabank SA au fost vândute în perioada 15-19 aprilie, în afara pieței reglementate sau MTF. Datele au fost publicate, recent, de Comisia Națioanală a Pieței Financiare (CNPF).

Astfel, circa 0,31 la sută dintre acțiunile băncii comerciale au fost vândute cu 779.080 lei. Acțiunea a fost realizată într-o singură tranzacție, iar valoarea nominală a unei valori mobiliare a fost de 10 lei.

Tot în aceeași perioadă, unul dintre acționarii băncii a donat peste 810 mii de valori mobiliare rudelor până la gradul II, inclusiv. Potrivit CNPF, tranzacțiile au vizat 3,24 la sută dintre acțiunile Victoriabank, iar volumul total al acestora este de 8.107.930 lei. În total, au fost realizate trei tranzacții.

Menționăm că, BC Victoriabank SA este dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Potrivit datelor Băncii Naționale, Victoriabank avea la 31 martie fonduri proprii în sumă de peste 1,54 miliarde de lei, iar activele totale au depășit 13,8 miliarde de lei. Profitul total al băncii la aceeași dată era mai mult de 98,2 milioane de lei.

Conform informației de pe pagina web a instituției bancare, cea mai mare parte a acțiunilor, 72,19 la sută, aparține VB Investment Holding B.V., adică Băncii Transilvania din România și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Alte 10,45% dintre acțiuni îi aparțin lui Victor Țurcan, iar 4,94 la sută ,lui Elena Artemenco. Ambii sunt din Republica Moldova.