Trei persoane vor să facă parte din Comisia de licențiere a activității notariale din partea societății civile. Ministerul Justiției a publicat lista candidaților care s-au înscris la concurs.

Astfel, pentru acest post concurează avocații Petru Balan și Marina Bzovîi, dar și doctorul în drept, Olesea Plotnic. Anterior aceasta a fost membru al Colegiului disciplinar al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, dar și al Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. Curriculum vitae și scrisorile de recomandare ale acestora pot fi găsite aici.

Potrivit Legii cu privire la organizarea activităţii notarilor, Comisia de licențiere se formează prin ordinul ministrului justiției și este compusă din șapte membri: trei membri aleși de către Adunarea Generală a Notarilor, patru membri desemnați de către Ministerul Justiției, dintre care un reprezentant din rândul societății civile selectat prin concurs de către Ministerul Justiției.

Procedura de selectare prin concurs a membrului Comisiei de licențiere din rândul societății civile este stabilită în regulamentul aprobat prin ordinul ministrului justiției, după consultarea Camerei Notariale. Dacă, în termen de 30 de zile de la solicitarea ministrului justiției, Adunarea Generală a Notarilor nu a ales membrii în Comisia de licențiere, aceștia sunt numiți de ministrul justiției, în rezultatul concursului organizat de către Ministerul Justiției.

Ministrul justiției poate respinge candidaturile alese de către Adunarea Generală a Notarilor. Refuzul motivat se expediază Consiliului Camerei Notariale în termen de 15 zile de la data la care acestea i-au fost propuse.

În cazul în care Consiliul Camerei Notariale supune votului repetat candidaturile respinse de către ministrul justiției și acestea sunt aprobate din nou cu votul a 2/3 dintre membrii Consiliului, ministrul justiției este obligat să le accepte.

Prin ordin al ministrului justiţiei, conform aceleiași proceduri, sunt numiți şi cei șapte membri supleanţi ai Comisiei de licenţiere.

Președintele și vicepreședintele Comisiei de licențiere sunt aleși  prin vot secret de către majoritatea membrilor acesteia. În lipsa președintelui, funcțiile acestuia sunt exercitate de către vicepreședinte.

Președintele, membrii și, după caz, membrii supleanţi ai Comisiei de licenţiere beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a treia parte (1/3) din salariul mediu pe economie, achitată de către Camera Notarială, însă nu mai mult decât pentru trei ședințe pe lună.

Secretarul Comisiei de licențiere este numit prin ordinul ministrului justiţiei din rândul angajaţilor Ministerului Justiţiei.

Un membru al Comisiei de licențiere sau un membru supleant al acesteia care lipseşte nemotivat de la două şedinţe consecutive este exclus prin ordinul ministrului justiției din Comisie şi înlocuit cu un alt membru supleant.