Trei persoane au obținut dreptul de a practica avocatura în baza vechimii în muncă la ultima ședință a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. Alte trei nu vor avea această șansă, iar una urmează să afle la o altă ședință a Comisiei dacă va fi admisă în avocatură.

Printre cei admiși se numără Diana Castraveț - doctor în drept, Lilian Luchin - doctor în drept și Iurie Vrabii - ex-procuror-șef în procuratura raionului Drochia. Diana Castraveț se numără printre cele trei persoane care au depus acțiunea cu privire la anularea Hotărîrii Congresului Uniunii Avocaților din 13 decembrie 2019 privind stabilirea taxei de 100 de mii de lei pentru admiterea în avocatură în temeiul vechimii în muncă și care au obținut anularea hotărârii. Ex-procurorul Iurie Vrabii, în schimb, se numără printre cei câțiva procurori care au achitat taxa de 100 de mii de lei pentru admitere în avocatură, și căruia UAM trebuie să-i ramburseze o parte din bani, după anularea taxei.

Printre cei respinși de Comisie se numără ex-adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) - Vitalie Busuioc,  ex-procurorul Anticorupție - Dorin Compan și ex-procuror anticorupție - Roman Statnîi. 

Totodată, Comisia a amânat repetat examinarea cererii de admitere în avocatură depuse de Teodor Papuc - secretar-șef-adjunct al Curții Constituționale.

Legea cu privire la avocatură prevede că sunt scutite de efectuarea stagiului  profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat.

De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.