Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat la începutul acestei săptămâni Turcia, pentru detenție provizorie „arbitrară” a 427 de magistrați, la cinci ani după epurarea masivă din administrație, armată și cercurile intelectuale turcești care a urmat loviturii de stat eșuate, potrivit hotnews.ro.

Acești judecători și procurori au fost arestați sub suspiciunea de apartenență la FETO - Organizația teroristă a susținătorilor lui Fethullah Gülen, acuzată de Ankara că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat.

Aceasta este una dintre numeroasele cauze aduse în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la lovitura de stat eșuată din Turcia din vara anului 2016.
Șapte judecători europeni au considerat în unanimitate că Ankara a încălcat „dreptul la libertate” al acestor magistrați, garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului semnată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, inclusiv de către Turcia.

Aceste rețineri, au remarcat ei, nu au fost decise „în conformitate cu o procedură prevăzută de lege” și nu au fost „strict cerute de exigenţele situației”. CEDO a reamintit că „cerințele securității juridice” sunt „și mai importante” atunci când vine vorba de atacuri la adresa independenței judecătorilor, „dată fiind importanța sistemului judiciar într-un stat democratic”. Instanța a obligat Ankara să plătească fiecăreia dintre părți câte 5.000 de euro pentru prejudiciu moral.

Acești judecători și procurori, care lucrau în multe jurisdicții, inclusiv Curtea de Casație și Curtea Administrativă Supremă, fuseseră arestați și puși în detenție pentru „suspiciune de apartenență la FETO”, detaliază CEDO într-un comunicat.

Zeci de mii de oameni au fost arestați după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016, în epurări fără precedent împotriva presupușilor susținători ai lui Fethullah Gülen, bestia neagră a președintelui Recep Tayyip Erdogan, dar și împotriva oponenților kurzi, soldaților, intelectualilor și jurnaliștilor.

Cu această ocazie, un decret s-a soldat cu eliberarea din funcție a 2.847 de magistrați, bănuiți că aparțin FETO, autoritățile considerând acest angajament „incompatibil cu principiul imparțialității”, amintește CEDO. În lunile următoare, alți 1.393 de magistrați fuseseră demiși, tot potrivit Curții.

Printre cauzele pentru care CEDO a fost sesizată, soarta rezervată de justiția turcă celebrului jurnalist și scriitor Ahmet Altan, fondatorul ziarului de opoziție „Taraf”, a stârnit un scandal în străinătate. Arestat în septembrie 2016, a fost condamnat la închisoare pentru „încercarea de a răsturna ordinea constituțională”. Ahmet Altan a fost eliberat în cele din urmă pe 14 aprilie 2021, în urma unei decizii a Curții de Casație a Turciei, pronunțată la o zi după o hotărâre a CEDO prin care Ankara a fost condamnată pentru detenție.

În schimb, alte figuri de marcă ale societăţii turce au fost menţinute în detenție, suspectate de asemenea că ar fi susținut tentativa de lovitură de stat, precum omul de afaceri și filantrop Osman Kavala, căruia CEDO i-a cerut în zadar „eliberarea imediată” în 2019. Consiliul Europei a a amenințat Ankara cu sancțiuni, care ar putea fi adoptate la următoarea sa sesiune, din 30 noiembrie până pe 2 decembrie, dacă acesta nu va fi eliberat până atunci.