Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat la 19 martie, decretul de retragere a Turciei din Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Turcia a fost prima țară care a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice în 2011. Convenția de la Istanbul, numită după cel mai mare oraș din Turcia, urmărește prevenirea violenței împotriva femeilor, inclusiv împotriva violenței domestice.

Apărătorii drepturilor femeilor din Turcia protestează împotriva retragerii, în timp ce unii conservatori susțin că aceasta afectează valorile tradiționale ale familiei.

La 21 martie, Heiko Maas, ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, președintele Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, și Rik Daems, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au făcut următoarea declarație referitoare la retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul: „Turcia a fost primul stat membru care a ratificat în 2012 Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, deschisă spre semnare la Istanbul în timpul președinției turcești a Organizației în urmă cu 10 ani. Și a făcut acest lucru printr-un vot unanim la Marea Adunare Națională.

Regretăm profund decizia președintelui Turciei de a se retrage din această convenție sprijinită pe scară largă în țară, fără nicio dezbatere parlamentară.

Reamintim că scopul convenției este acela de a preveni violența împotriva femeilor, de a proteja victimele și de a judeca făptașii. Aceasta susține drepturile fundamentale ale femeilor la o viață liberă de violență.

Părăsirea convenției ar priva femeile de un instrument vital de combatere a violenței.

Prin urmare, cerem autorităților să nu slăbească sistemul internațional pentru a proteja femeile împotriva violenței implementate de Convenția de la Istanbul.”

Sursa: juridice.ro