Un grup de judecători a depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA), solicitând constatarea săvârșirii de către  Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, a depăşirii atribuţiilor de serviciu.

Autorii sesizării consideră că Dorel Musteață nu a avut dreptul de a convoca ședințele CSM din 17 și 22 octombrie, odată ce a fost revocat din funcția de membru și președinte interimar al CSM, la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor (AGEJ) din 27 septembrie. Mai exact, CNA trebuie să constate dacă Dorel Musteață a săvârșit, prin convocarea și organizarea ședințelor CSM de după AGEJ, o acțiune ce depășește în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege și care contravine intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii.

În sesizare se menționează că din 27 septembrie, împuternicirile tuturor membrilor CSM revocați din funcții au încetat.

Judecătorii mai menționează că acțiunile lui Dorel Musteață și ale altor patru membri CSM (Nina Cernat, Petru Moraru, Luiza Gafton și Anatol Galben) întreprinse dupa revocarea din CSM sunt în afara cadrului legal, pentru că aceștia nu s-au supus Hotărârii AGEJ.

Pentru contravenția imputată președintelui interimar al CSM, Codul contravențional prevede amendă de la 1500 la 4500 de lei cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.