Un magistrat de la Judecătoria Chișinău a solicitat Curții Constituționale să verifice corectitudinea normei stabilite prin art. 476 alin (2) din Codul Contravențional. Aceasta stabilește că, cererea de revizuire se depune în instanța a cărei decizii sau hotărâre a rămas definitivă.

Judecătorul spune că această prevedere ar contravine art. 23 alin (2) din Constituție, care stabilește că statul asigură dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoriile. În acest scop, statul publică și face accesibile toate legile și alte acte normative.

Sesizarea a fost făcută după ce procurorul șef interimar al procuraturii raionului Căușeni a depus o solicitare de revizuire a unei decizii adoptate într-un proces contravențional prin care persoana a fost sancționată cu trei mii de lei, după ce și-a recunoscut vina. Sancțiunea a fost aplicată de către agentul constatator, procurorul cere, însă, încetarea procesului contravențional din motiv că pe același fapt este pornită urmărirea penală.

Persoana a fost sancționată pentru încălcarea art. 231 alin (2) din Codul contravențional, adică a condus vehiculului fără permis de conducere sau dovada înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului (cu excepţia conducerii în cazul instruirii, în prezenţa instructorului) sau a condus în decursul termenului de aplicare a măsurii de siguranță privind ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport.

În sesizarea adresată Curții se spune că speța contestată din Codul Contravențional nu corespunde criteriilor de calitate a normei de drept: previzibilitate, precizie și calitate. Prin urmare aceasta trebuie modificată astfel încât să permită persoanei să decidă asupra conduitei sale și să prevadă, în mod rezonabil și în funcție de circumstanțe, consecințele acestei conduite.

Sesizarea completă poate fi accesată aici.