Magistratul Ion Talpa, de la Curtea de Apel Bălți, a solicitat să fie evaluat concomitent pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al instanței unde activează, dar și pentru o eventuală promovare la Curtea Supremă de Justiție. Dosarul acestuia urma să fie examinat, astăzi, de Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, însă ședința a fost amânată pentru o altă zi.

Ion Talpă a fost numit în funcția de judecător în anul 2005, iar din 2013 activează la Curtea de Apel Bălți. Acesta a deținut funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți pentru aproximativ doi ani. De asemenea, magistratul a exercitat, pe parcursul acestui an, interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Bălți. Ion Talpă este membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din anul 2016.

Tot în ședința de astăzi, Colegiul urma să examineze dosarul magistratei Sofia Aramă, de la Judecătoria Cimișlia, sediul central, care a solicitat să i se permită să participe la concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al instanței în care activează. În același timp, Igor Botezatu de la Judecătoria Comrat, sediul Vulcănești urma să fie evaluat dacă poate ocupa funcția de președinte al instanței din Comrat.

Alți doi judecători care urmau să fie evaluați astăzi au solicitat promovarea la o instanță ierarhic superioară. Și anume, ambii vor să ajungă magistrați la Curtea de Apel. Aceștia sunt Ina Dutca, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și Marcel Juganari, de la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni.  

Colegiul mai planifica să examineze, astăzi, dosarele a patru persoane care au solicitat numirea în funcție de judecători. Aceștia sunt Diana Balan, Dinu Brașoveanu, Ana Bologan și Ina Țirulinic.