Un judecător din Rusia, care a primit 4 milioane de ruble de la un doritor de a ajunge judecător, va face închisoare. Acesta a fost învinuit de tentativă de escrocherie, iar decizia de a-l condamna la închisoare aparține instanței de apel, după ce instanța de fond l-a condamnat cu suspendare.

Potrivit materialelor cauzei, judecătorul a fost numit în funcție în 2012, iar l-a scurt timp i-a propus unui cunoscut de-al său să facă bani folosindu-se de juriștii care doresc să obțină o funcție de judecător.

Magistratul intenționa să adune bani de la pretendenți sub pretextul de a-i angaja prin intermediul unor persoane de încredere din administrația președintelui rus.

În 2014, judecătorul a găsit un astfel de pretendent, un administrator la o judecătorie, Bărbatul, care ascundea o condamnare, a acceptat să plătească 4 milioane de ruble, însă ulterior a presupus că va fi înșelat și s-a adresat oamenilor legii.

Judecătorul și complicele său au fost reținuți la scurt timp în flagrant, după ce au primit 10 mii de ruble și alte 3,9 milionae de ruble mulaj.

În cursul experimentului operațional, judecătorul i-a confirmat personal ”cumpărătorului” informația despre viitoarea întâlnire cu o persoană autorizată din administrația prezindențială și i-a cerut să pună banii sub covorașul din salonul mașinii sale.

În 2016, în privința judecătorului a fost intentat dosar penal, ulterior fiind lipsit de atribuții. În 2017, complicele său a încheiat un acord de cooperare cu autoritățile și a fost condamnat la 3 ani cu suspendare și amendă de 100 de mii de ruble.

Un an mai târziu, și judecătorul a fost condamnat la 5 ani cu suspendare și amendă de 500 de mii de ruble, însă la începutul acestei luni instanța de apel a modificat sentința în 3 ani cu executare.

Fostul judecător a fost luat în arest chiar din sala de judecată.

Sursa: legal.report