Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență substanțială de peste un milion de lei în cadrul unui control al averii, care a fost finalizat pe numele unui judecător din Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Controlul a avut loc în baza unei autosesizări a ANI. Informația a fost publicată pe pagina web a instituției.

Săptămâna trecută, inspectorii ANI au mai demarat alte cinci noi controale. Astfel sunt verificate averile unui alt magistrat din cadrul Judecătoriei Cahul, dar și a unui director general interimar al unei întreprinderi municipale din Chișinău și funcționar public din cadrul Primăriei Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău. La fel sunt investigate și două posibile conflicte de interese, care ar fi fost admise de către directorul unui Gimnaziu din Chișinău  și directorul unei grădinițe din raionul Călărași.

Inspectorii de integritate au mai pornit două cauze contravenționale pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Astfel, un șef de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și un consilier din Consiliul Copceac din Ceadâr Lunga ar putea fi sancționați pentru încălcarea regulilor privind declararea averii și intereselor personale. Pe numele unui fost funcționar din cadrul Penitenciarului 13 a fost deja întocmit un proces verbal cu privire la contravenție prin care i-a fost aplicată o sancțiune în valoare de 1.750 de lei pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Alți trei subiecți au declarat la ANI câte un conflict de interese. Este vorba despre un primar din suburbia Chișinăului și doi primari din raioanele Hîncești și Anenii Noi.