În SUA, un judecător a ajutat un bărbat pe care îl condamnase  în urmă cu 16 ani la o pedeapsă cu suspendare să depună jurământul de avocat. Infractorul a fost impresionat de discursul motivațional al judecătorului care i-a  pronunțat sentința, hotărând să urmeze o carieră juridică.

În 2005, la vârsta 27 de ani, Edward Martell, locuitor al statului Michigan, a fost arestat pentru fabricare și comercializare de droguri. Dosarul penal a ajuns pe masa judecătorului Bruce Morrow. Tânărul, care a avut de nenumărate ori probleme grave cu poliția, risca o pedeapsă de 20 de ani. Cu toate acestea, judecătorul i-a acordat în mod neașteptat o sentință extrem de blândă - trei ani cu suspendare. În timpul pronunțării sentinței, judecătorul a ținut un discurs motivațional. El i-a urat condamnatului să își construiască o carieră demnă și să devină un lider de succes al unei mari corporații.

Cuvintele judecătorului l-au impresionat pe bărbat. În 2008, Martell s-a întors la studii, apoi a urmat o facultate de drept, beneficiind de o bursă pentru rezultatele academice. După absolvire, Martell a lucrat ca funcționar în biroul unui apărător public și într-o firmă mare de avocatură din Detroit. În tot acest timp, judecătorul și fostul condamnat au menținut o relație strânsă, comunicând periodic. Datorită sprijinului și sfaturilor judecătorului, Martell a reușit să treacă tradiționalul test pentru calități morale și etice înalte, la care sunt supuși viitorii avocați din Statele Unite. De asemenea, candidatul a fost ajutat și de juriștii cu experiență din firma în care lucra. Comisia de selecție a fost impresionată și de cererea lui Martell, care conținea 1200 de pagini. Examenul de calificare a fost promovat de viitorul avocat din a doua încercare.

La mijlocul lunii mai, Martell a depus jurământul de avocat, în fața judecătorului Morrow. Ceremonia a avut loc în aceeași sală de judecată în care, în urmă cu 16 ani, viitorul avocat a primit pedeapsa cu suspendare.

Sursa: legal.report